20.000 m2 alan üzerine kurulmuş olan Çamsan Kimya tesisimiz içerisinde ayrı ayrı Formaldehit ve Tutkal tesisleri mevcuttur. Tesis Aralık 2013 de devreye girmiş olup yıllık 45.000 ton/yıl %37 formaldehit üretimi ile 132.000 ton/yıl UFR, MUFR ve MFR gibi farklı mol oranlarında tutkal üretim kapasitesine sahiptir.

Kimya tesisinde gelişen teknolojinin takibiyle ve AR-GE çalışmalarıyla birlikte farklı tip tutkal reçeteleriyle çevre koşulları da incelendiğinde düşük formaldehit emisyonu üzerine çalışmalar yapılmaktadır.
Nihai üründe istenilen sonuçlara göre E0 , E1 ve E2 gibi tutkal türleri üretilebilmektedir. Sahip olduğu birçok ekipman, tecrübe ve ARGE yapısıyla kullanılan seri üretim reaktörlerine bire bir uygun 1 m3 kapasiteli pilot reaktör ile seri üretim öncesi özel tutkal deneme üretimleri gerçekleştirilebilmektedir.

Çamsan Tutkal tesisi, içerdiği teknolojisiyle Türkiye de tek olup hatta bazı Avrupa ülkelerindeki tesislerde olmayan sistemlerle donatılmış ve bu teknolojiyle birlikte tamamen otomasyon olarak üretim yapan örnek bir tesistir. Tutkal tesisinde ürenin daha az alanda daha çok depolanması ile ilgili elevatör ve mekik konveyörlü sistemiyle stoklama sisteminden, melamin ve üre pnömatik nakliye sistemlerine kadar Türkiye de ilk ve yeni teknoloji kullanılmıştır. Bu pnömatik taşıma ile birlikte özel geliştirilen filtre sistemi sayesinde çevreye zarar vermeden ve iş sağlığı - güvenliği açısından personelin teması olmadan üretim yapılmaktadır. Tutkal tesisimizde 2 adet 30 m3 ve 2 adet 15 m3 olmak üzere 4 adet reaktör mevcut olup günde 350 ton MDF Tesisleri için UFR veya MUFR tutkalları ile Emprenye Tesisleri için ise 90 ton MFR tutkalı üretim kapasitesine sahiptir.
Çamsan Formaldehit Tesisi ise tamamen otomatik olup %100 otomasyon sistem olarak çalışmaktadır. Metanol girdisinden formaldehit çıktısına kadar tüm sistem el değmeden otomatik olarak idare edilmektedir. Tamamen çevreye duyarlı tesis olup tesisin baca gazı gibi atıkları katalitik konvektörde oksijen ile yakılıp zararsız hale getirilip atmosfere salınmaktadır. Üretim süreci girdisi olan tehlikeli hızlı alevlenme özelliğine sahip metanolden dolayı metanol stok tanklarında otomatik devreye giren yangın algılama sistemi mevcuttur.

Tutkal ve formaldehit tesisinde oluşan katı ve sıvı atıkların arıtılması ile ilgili ekstra yatırım yapılmış olup son teknolojiye sahip Arıtma tesisi ve Çevre sistemimiz ile atıklar çevreye zarar vermeden bertaraf edilmektedir.

Türkiyede bu sektörde öncülük eden bu tip bir kimya tesisinin teknolojisini görmek için gerek yurtiçi gerek yurtdışından bazı yatırımcılar tesisimizi ziyarete gelmektedirler.
Formaldehit nedir?
Metanol girdisinin havanın oksidasyonu ile belli sıcaklık ve koşullarda katalizör eşliğinde reaksiyonu sonucu oluşan ürüne formaldehit gazı denilmektedir. Bu formaldehit gazının deiyonize su ile absorplanmasına ise formaldehit çözeltisi denilmektedir. Üretimin amacına göre istenilen yüzdelerde(%37-49) formaldehit çözeltisi üretilebilmektedir.
Tutkal(Reçine) nedir?
Formaldehit çözeltisi veya UFC(Üre formaldehit konsantrasyonu) ile üre , melamin ve yardımcı kimyasal gibi kimyasal maddelerin bir araya gelip belirli sıcaklık, ph ve diğer şartlarda oluşturdukları polimerizasyonun basamağı olan kondenzasyon reaksiyonu sonucu oluşan ürüne tutkal denilmektedir. Üretilen bu farklı tip tutkallarla; Emprenye tesisleri için Melamin Formaldehit Reçinesi(MFR) üretilerek, bu reçine kağıdın Emprenye tesislerinde emprenye edilmesinde kullanılmaktadır. Bunun yanında MDF tesisleri için Üre Formaldehit(UFR) , Melamin Üre Formaldehit(MUFR) gibi tutkallar üretilerek, yonga liflerinin yapıştırılıp levha haline gelmesinde yapıştırıcı olarak rol oynamaktadır.